Hedwig Velde: “DFNA21 is een aantrekkelijke target voor het ontwikkelen van genetische therapie”

Tot de komst van het Oorfonds was er geen publieke fondsenwerving voor onderzoek in Nederland. Er gebeuren wel mooie dingen op universiteiten. Vooraf aan ons benefiet op 3 maart zetten we enkele onderzoeken in het zonnetje.

DFNA21

Hedwig Velde van het Radboudumc begon in 2020 met haar promotieonderzoek. In een eerder onderzoek had het expertisecentrum Hearing & Genes van het Radboudumc al aangetoond dat een specifieke variant in het RIPOR2-gen, het gen dat betrokken is bij de aandoening DFNA21, frequent voorkomt in Zuid-Nederland en ook relatief vaak de oorzaak is van gehoorverlies.

Om te kunnen bepalen of deze variant ook relatief veel voorkomt in andere regio’s in Nederland, mocht Hedwig gebruikmaken van de gegevens van het ERGO-onderzoek, beter bekend als The Rotterdam Study. Dit is een langlopend onderzoek van het Erasmus MC onder bijna 20.000 mensen die in een specifieke wijk in Rotterdam wonen. Hedwig: “Het erfelijk materiaal van deze groep mensen was al verzameld, maar nog niet tot op elk detail onderzocht.” 

Genetische foutje

In het onderzoek heeft Hedwig het aantal personen bepaald bij wie de variant in het RIPOR2-gen voorkomt. Deze variant is als het ware een genetisch foutje. In het RIPOR2-gen ontbreken een aantal nucleotiden, dat wil zeggen bouwstenen van het DNA, waardoor het gen een verkeerd eiwit produceert.

De vraag was: komt deze variant vooral voor in Zuid-Nederland of in heel Nederland en is DFNA21 daarmee een relatief veelvoorkomende oorzaak van slechthorendheid in heel Nederland? En daarnaast: kunnen we met gegevens over het gehoor van aanvullende personen met DFNA21 meer zeggen over de soort en ernst van de slechthorendheid?

Voor die tweede vraag werd het audiogram bekeken van de mensen met DFNA21 van wie dat beschikbaar was. “In totaal waren er 22 mensen die de variant hadden en van 10 daarvan hadden we een audiogram.”

Niet alleen in zuid Nederland

Hedwigs studie toont aan dat de specifieke RIPOR2-variant als oorzaak van erfelijke slechthorendheid type DFNA21 ook in de Rotterdamse wijk Ommoord veel voorkomt. “We verwachtten dit al, maar we wilden het graag aantonen. In de onderzochte populatie van de ERGO-studie, van iets meer dan 15.000 mensen, kwam de RIPOR2-variant 22 keer voor.”

Op basis van de Rotterdamse cijfers en die uit Zuid-Nederland, verwacht het Radboudumc dat dit ook ongeveer de frequentie van voorkomen is in heel Nederland. Of dat ook opgaat voor België en Duitsland is wat lastiger vast te stellen.

Hedwig: “We hebben geen uitgebreide data voor deze landen maar uit de gegevens die we hebben, concluderen we dat de RIPOR2-variant vaker voorkomt in Nederland en vele generaties terug in Nederland is ontstaan.” 

Precieze erfelijke oorzaak slechthorendheid

Het kan nuttig zijn om de precieze erfelijke oorzaak van slechthorendheid te weten, denkt Hedwig: “Dat kan iets vertellen over de prognose. Kun je nog andere symptomen verwachten, zoals bij het syndroom van Usher? Daarnaast kan het, als je weet wat de oorzaak is, en dus hoe je het als ouder kunt doorgeven, van belang zijn in het kader van familieplanning.” 

Genetische therapie

Hedwig: “De RIPOR2-variant die DFNA21 veroorzaakt, komt veel voor en is daarmee dus een aantrekkelijke target voor het ontwikkelen van genetische therapie en daar werken we al aan.” Maar over DFNA21 is ook nog veel onduidelijk.

“Binnen families zie je heel grote verschillen in de manier waarop het gehoorverlies tot uiting komt. Ik denk dat deze studie, waarmee we opnieuw de grote variabiliteit laten zien, ons ook leert dat er meerdere factoren een rol spelen. Op dit moment gaan de ontwikkelingen heel snel. Gelukkig, want er is nog super veel te winnen.”

 

Publicatie mei, 2023: Analysis of Rotterdam Study cohorts confirms a previously identified RIPOR2 in-frame deletion as a prevalent genetic factor in phenotypically variable adult-onset hearing loss (DFNA21) in the Netherlands.

Link: https://jmg.bmj.com/content/60/11/1061.long

Melissa: “Ideaal als tinnitus gewoon weggaat”

Melissa van Hoef (25) heeft tinnitus. “Toen ik jong was hebben mijn ouders wel eens mijn hele slaapkamer overhoop gehaald op zoek naar de piep die ik ’s nachts altijd hoorde. De conclusie van mijn vader was: het zal de radiator van de verwarming zijn. Sinds kort weet ik pas

Lees verder »
vincent bevreloo dfna21
Vincent heeft DFNA21

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!