Melissa: “Ideaal als tinnitus gewoon weggaat”

Melissa van Hoef (25) is al sinds haar geboorte slechthorend. Ze werkt in de gehandicaptenzorg met mensen met een visuele en verstandelijke beperking en ervaart dat als heel dankbaar werk. Melissa woont in Weert. “Toen ik jong was hebben mijn ouders wel eens mijn hele slaapkamer overhoop gehaald op zoek naar de piep die ik ’s nachts altijd hoorde. De conclusie van mijn vader was: het zal de radiator van de verwarming zijn. Sinds kort weet ik pas echt hoe het zit.”

Wanneer begreep je dat je tinnitus had?

Ik was vorig jaar bij de audioloog in Maastricht. Ik wilde kijken of ik iets aan mijn oren kon doen omdat ik het idee had dat de technologie in de afgelopen jaren toch wel vooruit was gegaan. We zijn sinds mijn geboorte immers al heel veel jaren verder. De klinisch fysisch audioloog zei me dat er niets te doen was. Hij was daar heel stellig in. We gingen er vervolgens op door en hij vroeg me ook: heb jij een piep in je oor? Dat zoiets bestond als je te lang naar harde muziek luistert, dat wist ik wel. Maar ik had nog nooit de link gelegd met mijn slechthorendheid. Vervolgens legde hij mij uit hoe het zit.

Toen je dat hoorde, besloot je toen hulp te zoeken?

In eerste instantie niet, omdat ik er ook niet superveel last van had. Ik had het vooral als ik moe was of als ik in een stille ruimte was. Ik kreeg pas echt last nadat ik kortgeleden ook plotsdoof werd. Dat is weer enigszins hersteld. Mijn tinnitus gaat met vlagen. Op dit moment heb ik het vrij erg en morgen kan het weer anders zijn.

Er zijn natuurlijk wel therapieën voor ontwikkeld.

Die heb ik nog niet gedaan. Ik heb wel research gedaan en heb bepaalde apps die mij soms helpen zoals de Tinnitus Therapy Lite en de Resound Relief App. Als het me te veel is, maak ik daar gebruik van. Ik heb ook een paar playlists op Spotify. Af en toe helpen ze, en af en toe niet.

Hoe ervaar je het hebben van tinnitus?

Het merendeel van de mensen denkt: tinnitus, oké, dan heb je naar te harde muziek geluisterd. Het is belangrijk dat mensen weten dat tinnitus niet alleen te maken heeft met harde geluiden, maar ook een link heeft met slechthorendheid. Ik vind het ook opmerkelijk dat mensen vaak niet weten dat het iets is van jezelf, dat die piep gewoon in je hersenen zit. Mensen denken: dat kun je toch uitschakelen? Maar dat is niet mogelijk.

Wat zou een oplossing voor jou zijn?

Nou, ideaal zou toch zijn dat tinnitus gewoon – heel zwartwit gezegd – weggaat. Dat er meer onderzoek gedaan wordt en er een oplossing komt. Overal krijg ik te horen: je moet ermee leren leven en je kunt er niks aan doen. Dus nu moet ik dat leren wat ik kan doen om er minder last van te hebben. Maar ik vraag me toch ook af: wat kunnen we er wél aan doen?

Hoe zie jij je toekomst met tinnitus?

Dat ik een mogelijkheid gevonden heb om het gemakkelijker te dragen. Wat zijn de therapieën die ik kan doen? Of apps die ik kan gebruiken? God mag weten wat er in de toekomst nog gaat komen om het voor mij toch net even simpeler te maken.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!