Hyperacusis

Hyperacusis is een auditieve aandoening waarbij mensen extreem gevoelig zijn voor geluiden die de meeste mensen als normaal of niet storend zouden ervaren. Mensen met hyperacusis ervaren geluiden als te luid, scherp, pijnlijk of onaangenaam, zelfs bij een normaal geluidsniveau. Deze gevoeligheid kan het dagelijks leven van mensen ernstig beïnvloeden, waardoor ze moeite hebben met omgevingsgeluiden, zoals verkeer, gesprekken, en zelfs alledaagse huishoudelijke geluiden.

hyperacusis

Hoe vaak komt Hyperacusis voor in Nederland?

Het is lastig om precies te zeggen hoeveel mensen in Nederland hyperacusis hebben, omdat niet alle gevallen worden vastgesteld of gerapporteerd. Maar naar schatting komt hyperacusis voor bij ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking, wat ongeveer 510.000 mensen betekent.

Meer informatie over hyperacusis

Hyperacusiscentral.org

KNO.nl

Stichting Hoormij

Hoorzaken

Wetenschappelijk onderzoek naar hyperacusis

Wetenschappelijk onderzoek naar hyperacusis omvat verschillende aspecten, waaronder:

Oorzaken en risicofactoren: Onderzoek richt zich op het begrijpen van de oorzaken en risicofactoren van hyperacusis. Dit kan genetische factoren, gehoorbeschadiging, neurologische veranderingen of andere factoren omvatten.

Auditieve verwerking: Wetenschappers bestuderen de manier waarop de hersenen geluiden verwerken bij mensen met hyperacusis en proberen te begrijpen waarom sommige geluiden als pijnlijk worden waargenomen.

Diagnostische methoden: Onderzoekers werken aan verbeterde diagnostische methoden voor hyperacusis, zodat de aandoening beter kan worden geïdentificeerd en gekarakteriseerd.

Behandelingsopties: Er wordt onderzoek gedaan naar behandelingsmogelijkheden voor hyperacusis, zoals geluidstherapie, cognitieve gedragstherapie, medicatie en neuromodulatie. Het doel is om de gevoeligheid voor geluid te verminderen en de levenskwaliteit van de getroffenen te verbeteren.

Preventie: Onderzoek kan zich ook richten op manieren om hyperacusis te voorkomen, met name bij mensen die risico lopen op gehoorbeschadiging.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!

Ervaringsverhalen

Leven met een oorprobleem: ervaringsverhalen