Onderzoek: haarcellen groeien zoals atomen

haarcellen groeien als atomen

Dit begrip brengt regeneratie van beschadigd gehoor dichterbij

Een nieuw Israëlisch onderzoek heeft de regeneratie (het herstel) van haarcellen weer een beetje dichterbij gebracht. Dat biedt mogelijk een oplossing voor veel gehoorproblemen.

Wetenschappers van de Tel Aviv University ontdekten dat haarcellen in een embryo van een muis zich of eenzelfde manier opbouwen als atomen dat doen: in kristalvorm. Dat betekent dat er mechanische krachten zitten achter de opbouw van haarcellen. Begrip van die ontwikkeling is belangrijk als we in de toekomst haarcellen willen kunnen herstellen.

Haarcellen maken elektrische signalen van mechanische trillingen

Haarcellen spelen een belangrijke rol bij het horen. Een gemiddeld mens heeft er zo’n 16.000. De haarcellen kunnen minder van kwaliteit worden door bijvoorbeeld beschadiging na lawaai, medicijngebruik of een ongezonde lifestyle zoals roken. Maar ook gewoon door ouderdom.

Geluid komt als een luchttrilling via de oorschelp de gehoorgang in. Daar brengen de geluidsgolven het trommelvlies in beweging. Die trilling zet zich daarna voort in de daarachterliggende gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel.
De stijgbeugel staat op de ovale opening van het slakkenhuis in het oor, ook wel cochlea genoemd. Dat heeft ongeveer het formaat van een kikkererwt. Daar worden de mechanische geluidstrillingen omgezet in elektrische signalen.

Het slakkenhuis is opgedeeld in drie kamers die gevuld zijn met vloeistof. De geluidstrillingen verplaatsen zich als een drukgolf in de vloeistof. En die drukgolf brengt de duizenden haarcellen in beweging. Die haarcellen zijn verbonden met de gehoorzenuw. En die geeft die signalen dan weer door aan de hersenen. Zo horen we dan uiteindelijk geluid.

Bij de ‘synapsen’ begint de schade aan de haarcellen

Er zijn twee soorten haarcellen: de buitenste en de binnenste. We hebben veel meer buitenste dan binnenste haarcellen. De buitenste haarcellen zijn verbonden met een membraan (een soort vlies) dat de toonhoogte kan bepalen. Als die buitenste haarcellen kapot zijn, kunnen geluiden meer door elkaar gaan lopen.

De binnenste haarcellen zijn vooral verantwoordelijk voor het transport van deze signalen naar de gehoorzenuw. Als zij kapot zijn, komt geluid niet meer aan in de hersenen en wordt het echt moeilijk om nog wat te horen.

Eerder bleek al dat gehoorschade vaak begint met schade aan de synapsen; de verbindingen tussen de haarcellen en de gehoorzenuw. Pas daarna ontstaat de schade aan de haarcellen zelf.

Haarcellen bij kikkers en zangvogels herstellen vanzelf

Een toon-audiogram meet bij dat eerste disfunctioneren van de synapsen geen schade. Via een electro-cochleografie is dat wel meetbaar. En het komt ook naar voren bij een test waarbij het verstaan van ‘spraak-in-lawaai’ wordt gemeten.

Wetenschappers zijn dus nog altijd op zoek naar hoe haarcellen zich precies ontwikkelen. En waarom bij dieren als vissen, kikkers en zangvogels de haarcellen van nature herstellen en bij zoogdieren, zoals de mens, niet.

De wetenschap komt steeds verder in dat onderzoek. Op meerdere plekken in de wereld wordt gewerkt aan regeneratie. Een doorbraak zou het leven van honderden miljoenen mensen kunnen verbeteren.

Meer Lezen?

TED Talk

The beautiful, mysterious science of how you hear

Revolutionary Inner Ear Study Could Help Reverse Hearing Loss

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!