Onderzoekers vinden manier waarop hergroei van haarcellen geïnitieerd wordt
De meeste vormen van gehoorverlies worden met de jaren alleen maar erger. Veelal komt dat doordat haarcellen zich niet kunnen herstellen wanneer deze eenmaal kapot zijn. Haarcellen bevinden zich in het slakkenhuis in ons binnenoor, een extreem moeilijk bereikbaar deel van ons oor. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van geluidsgolven in signalen die via zenuwen aan onze hersenen worden doorgegeven. Die haarcellen geven de toonhoogte en het volume van het geluid door. In het begin van het slakkenhuis worden de hoge tonen opgevangen, verderop in het slakkenhuis worden de lage tonen verwerkt. Als die haarcellen hun werk goed doen, kunnen wij goed horen, spraak van andere mensen verstaan en naar muziek luisteren.
Haarcellen kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld harde geluiden, zoals explosies, vliegtuigmotoren of extreem harde muziek. Beroepsmatig lopen militairen, jagers, luchtvaartpersoneel, bouwvakkers en muzikanten een groot risico op beschadiging van de haarcellen, maar het kan ons allemaal overkomen. Bij vogels en vissen kunnen dit soort cellen herstellen, maar bij zoogdieren is dit mechanisme helaas weggeëvolueerd. En de mens is uiteraard een zoogdier. Maar zijn er manieren waarop zijn deze haarcellen misschien dan wel te herstellen zijn? Op veel plaatsen in de wereld wordt daarnaar onderzoek gedaan.
Onderzoekers van het Del Monte Institute for Neuroscience in de staat New York in de VS hebben in kaart gebracht hoe dit mechanisme ook bij zoogdieren bevorderd zou kunnen worden. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in Frontiers in Cellular Neuroscience.
Uit eerder onderzoek van diezelfde vakgroep was al bekend dat het actieve groei-gen ERBB2 nieuwe haarcellen bij zoogdieren kon activeren, maar waarom was niet duidelijk. Met het activeren van dit gen kwam een reeks van gebeurtenissen op gang, waardoor cochleaire steuncellen zich begonnen te vermenigvuldigen en andere naburige stamcellen activeerdenom zich te transformeren naar nieuwe haarcellen.
Met de huidige studie ontdekten de onderzoekers dat het groei-gen meerdere eiwitten liet ontstaan, waaronder een eiwit dat een receptor (CD44) in het binnenoor activeerde waardoor de celdeling ontstond. De onderzoekers toonden dit proces aan via onderzoek bij volwassen muizen.
Deze ontdekking werd mede bekostigd door het Amerikaanse leger en heeft duidelijk gemaakt dat deze regeneratie niet alleen beperkt is tot de vroege stadia van ontwikkeling van zoogdieren, maar ook kan plaatsvinden bij volwassen zoogdieren en dus ook bij mensen. Een volgend onderzoek van de onderzoeksgroep gaat zich richten op de vraag of de auditieve functie na schade bij zoogdieren ook werkelijk verbetert.
Bron: University of Rochester Medical Centre