Otosclerose
Otosclerose is een aandoening waarbij abnormale botgroei in het oor optreedt, met name rond het stijgbeugelbot in het middenoor. Deze overmatige botvorming kan leiden tot gehoorverlies omdat het stijgbeugelbot niet meer goed kan trillen en geluid naar het binnenoor kan overdragen. Otosclerose kan in één of beide oren voorkomen en komt vaak voor bij mensen tussen de 15 en 45 jaar.
Hoe vaak komt Otosclerose voor in Nederland?
Otosclerose.komt bij ca. 1% van de bevolking voor en over het algemeen twee keer vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Meer informatie over Otosclerose
KNOMC.nl
Wetenschappelijk onderzoek naar Otosclerose
Wetenschappelijk onderzoek naar otosclerose omvat verschillende aspecten, zoals:
- Genetische factoren: Onderzoek richt zich op het begrijpen van de genetische basis van otosclerose, aangezien het vaak voorkomt in families. Identificatie van specifieke genen die betrokken zijn bij otosclerose kan leiden tot een beter begrip van de oorzaken en het ontwikkelen van gerichte behandelingen.
- Botmetabolisme: Wetenschappers bestuderen het botmetabolisme bij otosclerose om de mechanismen van overmatige botvorming te begrijpen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelingsmogelijkheden gericht op het reguleren van botgroei.
- Imagingtechnieken: Onderzoek naar geavanceerde beeldvormingstechnieken, zoals MRI en CT-scans, helpt bij het verbeteren van de diagnose van otosclerose en het visualiseren van de exacte locatie en omvang van de botveranderingen.
- Behandelingsopties: Er wordt onderzoek gedaan naar verschillende behandelingsopties voor otosclerose, waaronder medicijnen, chirurgische ingrepen zoals stapedotomie en stapedectomie, en nieuwe benaderingen zoals laserchirurgie. Het doel is om effectieve en veilige behandelingen te ontwikkelen om gehoorverlies te verminderen.
- Rehabilitatie en kwaliteit van leven: Onderzoekers besteden aandacht aan de impact van otosclerose op de kwaliteit van leven en de ontwikkeling van revalidatieprogramma’s om mensen met deze aandoening te ondersteunen
Geen onderzoek. Geen oplossing.
Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!
Ervaringsverhalen
Kitty Klaassen: “Omdat ik bang ben dat ik het niet goed heb gehoord, denk ik wel twee keer na voor ik iets zeg”
Kitty Klaassen (52) ontdekte nog niet zo lang geleden dat ze otosclerose heeft. Dat is een erfelijke aandoening die iemand steeds slechthorender maakt.