Totaal opgehaald aan donaties € 3823,57

Ushersyndroom

Het Usher-syndroom is een erfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door gehoorverlies en progressief verlies van het gezichtsvermogen. Soms zijn er ook evenwichtsproblemen. Het is de belangrijkste oorzaak van aangeboren doofblindheid. Er zijn drie subtypes van het Usher-syndroom (type I, type II en type III), die variëren in de ernst en progressie van gehoorverlies en gezichtsverlies. Uiteindelijk worden zij doof én blind.

usher syndroom

Hoe vaak komt het syndroom van Usher voor in Nederland?

In Nederland zijn er 1.000 mensen met Ushersyndroom, wereldwijd 400.000 mensen. Er bestaat nog geen behandeling voor Ushersyndroom. Wel zijn er hoopvolle en veelbelovende ontwikkelingen naar een behandeling die de achteruitgang van horen én zien kunnen stoppen.

Meer informatie over Ushersyndroom

Ushersyndroom kent een actieve patiënten vereniging die tevens veel informatie verschaft.

Radboud UMC

Erfelijkheid.nl

Wetenschappelijk onderzoek naar Ushersyndroom

Wetenschappelijk onderzoek naar het Usher-syndroom omvat diverse gebieden:

Genetische basis: Onderzoek richt zich op het identificeren van de genetische mutaties die verantwoordelijk zijn voor het Usher-syndroom. Er zijn momenteel meerdere genen geassocieerd met verschillende subtypes van het syndroom, en het begrijpen van de genetica ervan is essentieel voor zowel diagnose als mogelijke behandelingen.

Pathofysiologie: Wetenschappers bestuderen de onderliggende pathofysiologie van het Usher-syndroom om inzicht te krijgen in hoe de genetische mutaties leiden tot gehoor- en gezichtsverlies. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van gerichte therapieën om de progressie van de aandoening te vertragen.

Behandelingsopties: Terwijl er momenteel geen genezing is voor het Usher-syndroom, wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke behandelingen. Dit omvat gentherapie, farmacologische interventies en andere benaderingen om de progressie van gehoor- en gezichtsverlies te beïnvloeden.

Technologische ontwikkelingen: Wetenschappers en ingenieurs werken aan technologische oplossingen om het dagelijks leven van mensen met het Ushersyndroom te verbeteren. Dit omvat geavanceerde gehoorapparaten, cochleaire implantaten, en andere hulpmiddelen die de communicatie en mobiliteit kunnen bevorderen.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!

Ervaringsverhalen

Cholesteatoom brenda

Brenda heeft cholesteatoom

Brenda Jonker (34) staat midden in de maatschappij, midden in het leven. Tien jaar geleden hoorde ze dat ze cholesteatoom had. “Het zou fijn zijn als er een medicijn was en ik nooit meer geopereerd zou hoeven worden“ Lees hier het hele interview

Broer van Ewoud had tinnitus

De broer van Wouter had tinnitus

“Hij had zijn ups en downs, maar ik zag ook dat zijn wereld steeds kleiner werd. Hij was altijd bezig met het leven met tinnitus". Verteld Wouter over zijn broer met tinnius. Lees hier het hele verhaal

Leven met een oorprobleem: ervaringsverhalen