Totaal opgehaald aan donaties € 6018,57

Cholesteatoom

Een cholesteatoom is een abnormale groei van huidcellen in het middenoor, achter het trommelvlies. Deze groei kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder gehoorverlies, duizeligheid, oorinfecties en zelfs complicaties zoals meningitis en hersenabcessen. Cholesteatomen ontwikkelen zich meestal als gevolg van langdurige oorinfecties of problemen met de buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de keelholte.

Hoe vaak komt Cholesteatoom voor in Nederland?

Cholesteatoom komt bij 1 op de 10.000 mensen voor, dat houdt in dat er in Nederland zo’n 1700 mensen cholesteatoom hebben.

Meer informatie over cholesteatoom

KNO.nl

HoorStyle

Stichting Hoormij

Wetenschappelijk onderzoek naar cholesteatoom

Wetenschappelijk onderzoek naar cholesteatoom richt zich op rschillende aspecten van deze aandoening, waaronder: Oorzaken en risicofactoren: Onderzoekers proberen de exacte oorzaken en risicofactoren van cholesteatoom beter te begrijpen. Dit kan helpen bij de preventie van deze aandoening.

Diagnostische methoden: Het ontwikkelen van verbeterde diagnostische methoden, zoals geavanceerde beeldvormingstechnieken (bijvoorbeeld MRI en CT-scans), kan helpen bij het identificeren en volgen van cholesteatoom bij patiënten.

Behandelingsopties: Onderzoekers bestuderen verschillende behandelingsmogelijkheden voor cholesteatoom. Chirurgische verwijdering is vaak nodig, maar er wordt gezocht naar minder invasieve technieken en nieuwe benaderingen om de effectiviteit en veiligheid van de behandeling te verbeteren.

Complicaties: Onderzoek richt zich op het begrijpen en voorkomen van ernstige complicaties die kunnen optreden als gevolg van cholesteatoom, zoals infecties van de hersenen en andere omliggende structuren.

Postoperatieve zorg: Na de operatie is nauwgezette zorg en follow-up van essentieel belang. Onderzoek kan zich richten op het optimaliseren van de postoperatieve zorg om de resultaten te verbeteren en complicaties te minimaliseren.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!

Ervaringsverhalen

Cholesteatoom brenda

Brenda heeft cholesteatoom

Brenda Jonker (34) staat midden in de maatschappij, midden in het leven. Tien jaar geleden hoorde ze dat ze cholesteatoom had. “Het zou fijn zijn als er een medicijn was en ik nooit meer geopereerd zou hoeven worden“ Lees hier het hele interview

Broer van Ewoud had tinnitus

De broer van Wouter had tinnitus

“Hij had zijn ups en downs, maar ik zag ook dat zijn wereld steeds kleiner werd. Hij was altijd bezig met het leven met tinnitus". Verteld Wouter over zijn broer met tinnius. Lees hier het hele verhaal

Leven met een oorprobleem: ervaringsverhalen