Gehoor haarcellen hebben een natuurlijk vermogen tot herstel

Onderzoekers van de University of Virginia School of Medicine in de VS hebben een opmerkelijk natuurlijk vermogen tot herstel ontdekt bij de cellen die verantwoordelijk zijn voor ons gehoor.

Beschadiging haarcellen

Deze cellen, die ‘haarcellen’ worden genoemd vanwege hun haarachtige structuren die als mechanische antennes voor geluid fungeren, zijn erg gevoelig en gemakkelijk te beschadigen, vooral wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan harde geluiden.

Deze ontdekking weerlegt de veelvoorkomende overtuiging dat beschadigde haarcellen in ons gehoor eenmaal kapot ook onherstelbaar kapot zijn. Dit nieuwe inzicht biedt veelbelovende mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en preventieve maatregelen tegen gehoorverlies.

Eiwit kan herstellen

Een groep onderzoekers onder leiding van Dr. Jung-Bum Shin ontdekte dat deze haarcellen een specifiek eiwit, XIRP2, gebruiken om beschadigde kernstructuren, genaamd stereocilia, te detecteren en te herstellen. Deze stereocilia zijn essentiële onderdelen van de haarachtige structuren.

Wanneer schade aan de stereocilia wordt opgemerkt, migreert XIRP2 naar de beschadigde plek en start het reparatieproces door de kernen aan te vullen met nieuw actine, ook een eiwit.

Dit onderzoek werpt ook nieuw licht op de mogelijkheden van herstel van de delicate haarcellen in ons binnenoor, die cruciaal zijn voor zowel ons gehoor als ons evenwicht. Dit nieuwe herstelmechanisme heeft niet alleen implicaties voor onderzoek naar het gehoor, maar ook voor bredere inzichten in de biologie van cellen.

2,3 miljoen dollar subsidie

De belangrijkheid van deze bevindingen is erkend door de Amerikaanse overheid, en als gevolg daarvan heeft het onderzoeksteam een subsidie van meer dan 2,3 miljoen dollar ontvangen van de National Institutes of Health. Deze financiering maakt verdere onderzoeken naar het complexe herstelproces van haarcellen mogelijk.

Het begrijpen van de mechanismen die betrokken zijn bij het herstel van haarcellen biedt interessante mogelijkheden voor innovatieve behandelingen van gehoorverlies, waaronder ook leeftijdsgerelateerd gehoorverlies, dat veel oudere volwassenen treft.

Verband gehoorverlies en dementie

Het benutten van de interne reparatiemechanismen van haarcellen heeft nog meer implicaties dan alleen het herstellen of voorkomen van gehoorverlies. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen ouderdomsslechthorendheid en dementie. Volgens de cijfers van de WHO wordt 8 procent van de gevallen van dementie wereldwijd veroorzaakt door gehoorverlies.

Dit onderstreept het belang van het onderzoek naar deze herstelprocessen, dat mogelijk ook inzichten kan bieden in het voorkomen van leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en de daarmee gepaard gaande aandoeningen.

Verder lezen?   https://elifesciences.org/articles/72681

Lees ook dit nieuwsbericht.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!