Eerste benefietmiddag  ‘Feest voor je oren’ een succes

Bijna 300 mensen, 8 patiëntenorganisaties, 7 Academische kno-centra, tripple-A-artiesten en een opbrengst van 60.200 euro. Het Oorfonds heeft afgelopen 3 maart, op de WHO World Hearingday, een evenement neergezet dat de orenwereld nog nooit eerder heeft gezien (en gehoord).

Alles op de middag van Het feest voor je oren draaide om bewustwording en het ophalen van geld voor meer onderzoek naar oorproblemen. Want daar is iedereen het over eens: onderzoek naar alles wat met de oren te maken heeft kan een boost gebruiken.

Rapper Daisy Veerman opende met een rap over de beleving van tinnitus. Jamai, die de middag presenteerde, vroeg vervolgens de aanwezigen in het Transformatorhuis van de Westergas in Amsterdam om één minuut stilte voor alle mensen die problemen ervaren met gehoor. Mensen voor wie de wereld altijd stil is. Of juist de mensen die altijd een ruis of piep in hun oren hebben.

 

Toen kon het feest echt beginnen. Er was ruimte voor ervaringsverhalen uit de zaal en Frances Gallimore vertelde zo mooi over haar ervaringen met het verliezen van gehoor terwijl ze net aan haar volwassen leven begon. Journalist Shermin Chavoushi ondervroeg wetenschappers dr. Ronald Pennings, prof. dr. Pim van Dijk, prof. dr. Paul Merkus, dr. ir. Jan de Laat en dr. Diane Smit over de verschillende doelonderzoeken van de benefietmiddag en over het belang van onderzoek in het algemeen.

Natuurlijk was er ook een veiling onder leiding van Rogier Elshout met items variërend van een VIP-arrangement bij Studio Voetbal met Dione de Graaff tot een viergangendiner bij Jonnie & Thérèse Boer, van kunst door Maria Barnas en Dyon Scheijen tot VIP-kaarten voor de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

Een bijzondere middag, waarbij schrijftolken, gebarentolken, een muziektolk, ringleiding en live ondertiteling natuurlijk niet ontbraken.

 

De muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Nicolaas Duin, die de zaal liet zingen, Mats Eestermans met zijn indrukwekkende pianospel en Monique Klemann, die een prachtig nummer zong. Jeroen van der Boom zette de zaal met  ‘Eén wereld’ op zijn kop.

Niemand minder dan Lee Towers sloot het Feest voor je oren af.  

Met deze benefietmiddag is een traditie geboren. Dus noteer alvast maar in de agenda: maandag 3 maart 2025: World Hearingday NL.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!