Tinnitus

Tinnitus (ook wel oorsuizen genoemd) is een aandoening waarbij iemand geluiden hoort in het oor of in het hoofd, zelfs wanneer er geen externe geluidsbron aanwezig is. Deze geluiden kunnen variëren van een piepende toon, zoemen, suizen, fluiten, ruisen, of andere geluiden. Tinnitus kan zowel acuut als chronisch zijn en kan van invloed zijn op de kwaliteit van leven van een persoon, met symptomen zoals slaapstoornissen, concentratieproblemen en psychische stress.

tinnitus

Hoe vaak komt Tinnitus voor in Nederland?

Ongeveer 1,5 tot 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus, wat neerkomt op ongeveer 10% van alle mensen in het land. Ongeveer 10-15% van deze groep heeft ernstige problemen met tinnitus. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, zoals harde geluiden, gehoorverlies, hoofd- of nekletsel, en soms weten we niet precies waar het vandaan komt.

Meer informatie over Tinnitus

Tinnitus – Stichting Hoormij

Oorsuizen – Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (kno.nl)

 Wetenschappelijk onderzoek naar Tinnitus

Wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus omvat verschillende gebieden, waaronder:

  • Oorzaken en risicofactoren: Onderzoekers proberen de precieze oorzaken van tinnitus te begrijpen. Dit omvat het onderzoeken van factoren zoals gehoorverlies, blootstelling aan harde geluiden, leeftijd, genetica, medicatie en andere mogelijke triggers.
  • Neurologische mechanismen: Tinnitus wordt geassocieerd met veranderingen in de werking van het auditieve systeem in de hersenen. Wetenschappers onderzoeken de neurologische mechanismen achter tinnitus om te begrijpen hoe en waarom deze geluiden worden waargenomen.
  • Behandelingsopties: Er wordt veel onderzoek gedaan naar behandelingen voor tinnitus. Dit omvat het ontwikkelen van medicijnen, geluidstherapie, cognitieve gedragstherapie en andere interventies om tinnitus te verminderen of te beheren.
  • Gehoorrevalidatie: Voor mensen met gehoorverlies en tinnitus wordt onderzoek gedaan naar gehoorrevalidatieprogramma’s die kunnen helpen bij het beheren van beide aandoeningen en het verbeteren van de algehele gehoorfunctie.
  • Neuromodulatie: Neuromodulatie, zoals cochleaire implantaten of elektrische stimulatie, wordt onderzocht als een mogelijke behandelingsoptie om tinnitus te verminderen.
  • Preventie: Onderzoek naar manieren om tinnitus te voorkomen, zoals bewustwording van gehoorbescherming en beheer van risicofactoren zoals lawaai op de werkplek.

Geen onderzoek. Geen oplossing.

Met een donatie steun je het Oorfonds. Doneren kan vanaf elk bedrag, klein of groot. Je zit verder nergens aan vast. Iedere bijdrage helpt om meer onderzoek naar oplossingen van oorproblemen mogelijk te maken!

Ervaringsverhalen

Leven met een oorprobleem: ervaringsverhalen